În momentul de față, în ciuda faptului ca polistirenul prezintă o lista lungă de dezavantaje în comparație cu materialele ecologice de izolat, el este cel unul dintre cele mai folosite materiale în izolațiile termice. Singurul avantaj îl reprezintă prețul, el fiind relativ ieftin. Bineînțeles și performanțele sunt direct proporționale cu costul.
Izolația din polistiren prezintă o incompatibilitatea cu majoritatea cablurilor electrice. Învelișul de protecție din plastic utilizat la cele mai comune cabluri electrice va eroda prematur dacă va intra în contact cu izolația. Acest lucru poate duce la șoc electric și la incendiu care ar putea răni sau ucide. Unii producători oferă cabluri cu o acoperire specială purpurie, care nu va fi deteriorată de izolație, dar acest lucru poate elimina orice economie de costuri prin utilizarea polistirenului în loc de izolația ecologică.
Un mare dezavantaj al aceste izolații este faptul că placa de polistirent este „rezistentă”(nu absoarbe umiditatea) la apă datorită finisajului neted; Prin urmare, orice umezeală prinsă în perete va rămâne în perete fără a fi evacuată. Lista dezavantajelor izolației cu polistiren vs izolației cu materiale ecologice poate continua. Vom discuta în continuare despre tipurile de polistiren.
Pe piață se găsesc două tipuri de polistiren: polistirenul expandat și polistirenul extrudat. Există adesea o mare confuzie între polistiren expandat (EPS) și polistiren extrudat (XPS), mulți presupunând că aceștia sunt în esență aceiași, dar, de fapt, polistirenul extrudat și extrudat sunt produse foarte diferite.
În primul rând, există procedura de fabricație implicată în crearea produsului. Polistirenul expandat (EPS) este realizat folosind mici mărgele expandabile care se umflă cu căldură și apoi sunt plasate într-o matriță, unde se extind pentru a se potrivi formei. Margelele expandate dau polistirenului expandat proprietățile sale de izolare, lăsându-l venerabil la absorbția apei și reducând eficacitatea izolațiilor în timp.
Polistirenul extrudat (XPS) este realizat prin amestecarea peletelor de polistiren cu substanțe chimice care lichefiază peleții. Un agent de suflare este apoi injectat în amestec, formând miliarde de goluri de aer miniaturale. Acest amestec de spumare este apoi împins printr-o matriță de formare pentru a da mărimea necesară și pentru a minimiza risipa. Odată răcite, plăcile pot fi în continuare formate și pierderile returnate în procesul de fabricație.
Procesul unic de producție al polistirenului extrudat îi conferă o valoare R superioară în comparație cu polistirenul expandat și multe alte materiale de construcție. Această eficiență îmbunătățită ajută la reducerea fluctuațiilor de temperatură și la îmbunătățirea eficienței energetice pe întreaga durată de viață a produsului.
Structura de celule închise din polistiren extrudat din spumă oprește absorbția apei, ceea ce reprezintă o cauză principală de pierdere a valorii R în alte forme de izolație. Polistirenul expandat nu are o structură de celule închise și absoarbe cu ușurință apa, Acest lucru va degrada performanța izolatoare, deoarece apa este un bun conductor de căldură. Acest lucru este valabil mai ales pentru aplicațiile de acoperiș inferior și inversat, unde izolația va fi expusă la apă. De asemenea, aveți grijă în zonele climatice unde temperaturile sunt sub îngheț. Ciclul de îngheț – dezgheț în aceste zone va determina extinderea apei din interiorul golurilor și ruperea legăturilor dintre granule – reducând și mai mult performanța de izolare. Aceasta va deschide izolația EPS. Însă la temperaturi ridicate polistirenul extrudat este cel afectat. Căldura excesivă și razele ultraviolete îi produc deformări dimensionale (se umflă).
Rezistența la compresiune este un alt avantaj cheie pentru polistirenul extrudat, deoarece poate fi utilizat pentru aplicații de înaltă presiune, cum ar fi izolarea sub plăci și în aplicațiile de acoperiș. Această rigiditate structurală îmbunătățește, de asemenea, ciclul de viață al produselor, de exemplu atunci când este utilizat ca un substrat de ranforsare, rezistența îmbunătățită la impact și rezistența structurală ajută la reducerea daunelor viitoare și a fisurilor la tencuială.
Polistiren Extrudat – domenii de utilizare:
- la izolarea fundațiilor,soclurilor, planșee, sub radierul de fundație
- la izolarea pereților de subsol
- la izolarea terașelor circulabile și acoperișurilor
- la izolarea pardoselilor interioare și exterioare
- în medii cu umiditate și agresivitate chimică
Polistiren Expandat – domenii de utilizare:
- spații fără încărcare statică deosebită
- izolarea spațiilor libere
- izolare în interiorul clădirilor
- izolarea fațadelor ventilate
- izolarea teraselor necirculabile
Deja stiti de existenta celor doua tipuri de polistiren si faptul ca utilizarea lor este una simpla si rapida. Insa inainte de a alege polistirenul ca si izolator pentru casa dvs ar trebui sa va adresati intrebarea:”Oare polistirenul este cel mai bun material izolator?” Pentru a afla un raspuns cat mai exact va sugerez sa cititi despre cele doua tipuri de izolatii (izolatia clasica si izolatia ecologica) si despre materialele folosite in procesul izolator. Fiecare material izolator prezinta o serie de avantaje si dezavantaje, ca urmare nu va opriti dupa ce va informati doar despre un material izolator indiferent cat de avantajos vi s-ar parea.
Thanks, great article.
Thank you, I’m waiting for you to read and other articles.