Izolatia Ecologica - esențială pentru a deține o casă eficientă

80% din timpul vieții îl petrecem în spații închise, pentru cei mai mulți acest procent reprezintă perioada petrecută în locuința proprie.  Iar cu totii ne dorim o iarna calduroasă și o vară răcoroasă în propria casă, fară mirosuri neplăcute, fară mucegai, fară alergeni sau alte lucruri ce pot afecta starea de sănătate.

Izolarea termică a locuinței devine un lucru important în ceea ce privește consumul de energie, confortul, sănătatea și starea de bine în general. O izolație calitativă este esențială pentru a deține o casă eficientă din punct de vedere energetic, care poate reduce cu mult cheltuielile rezultate în urma încălzirii sau a răcirii aerului din casă.

Atunci când dorim să izolăm locuința fie în exterior fie în interior va trebui să luăm  în calcul o serie de factori, în acest articol vom puncta doar doua principale aspecte: raportul cost/eficacitate și infulența acestuia asupra sanătătii și asupra mediului.

 Raportul cost/eficacitate

  • Este cunoscut faptul că izolând ecologic putem ajunge în unele cazuri la un preț cuprins între  9% și 27% mai mare decât dacă am alege să izolăm cu materialele clasice însă acesta este un câștig de moment care este recuperat în timp și depășit valoric.
  • Izolarea termică –  Izolațiile naturale au o masă termică mai mare, ceea ce le permite nu doar să păstreze căldura, ci și să regleze temperatura din mediul interior. Acest lucru permite clădirilor să se încălzească iarna și oferă o protecție împotriva supraîncălzirii în timpul verii, lucru ce duce la un const mai mic în ceea ce privește încălzirea/răcirea locuinței în funcție de sezon.
  • Condensul este o problemă fundamentală cu care se confruntă astăzi mulți arhitecți. Lipsa de “respirabilitate” în materialele de construcție poate duce la deteriorări structurale. Izolația ecologică prezintă o abilitate mai mare în a regla umezeala decât izolației clasică.
  • Izolatorii ecologici pot absorbi o cantitate mai mare de umiditate fără a-și deteriora performanțele sale termice, în timp ce unele izolații clasice se vor deteriora în mod semnificativ.
  • Folosind materiale ecologice în izolarea interioară se poate caștiga până la 7% suprafață utilă.
  • Dacă vom izola tavanele unei case cu etaj vom observa o rezistență mai mare la șocuri la materialele ecologice deoarece acestea sunt mai elastice și atenuează șocurile provenite în urma jocurilor repetate ale unor copii, mutării de mobilă, etc.

Infulența acestuia asupra sanătătii și asupra mediuluiIzolatie Ecologica

  • Izolația ecologică este antibacteriană, antialergică,  –  este important să ținem cont de acest lucru deoarece unele persoane dezvolta numite alergii la produsele chimice din care sunt realizate anumite materiale clasice.
  • Izolația ecologică previne apariția mecegaiului, umidității excesive și a mirosurilor urâte.
  • Folosind material ecologice vom avea o izolație antiinsecte, anticarii și chiar antirozătoare.
  • Materiale ecologice sunt reciclabile, se manipulează și se montează ușor, nu produc deșeuri sintetice sau iritații pe piele. Mai mult de atât, oferă o bună stabilitate deoarece sunt foarte rezistente la șocuri mecanice.
  • Provin din surse naturale, sunt regenerabile și fara impact negativ asupra mediului. Durata de viața este lungă, uneori chiar mai lungă decât a construcției în sine. Astfel de izolații pot fi reutilizate în alte locații.

Pentru procesul de izolare puteti folosi orice material ecologic, insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca fiecare material are anumite proprietati, caracteristici si forme de prezentare – acestea facand materialul respectiv mai eficient in anumite tipuri de izolatii (acest lucru trebuit discutat in stadiul incipient al lucrarii cu echipa care va realiza termoizolatia sau cu furnizorul de materiale pentru a alege materialul corect).

Veti gasi informatii despre materialele izolatoare ecologice accesand unul din linkurile de mai jos sau mergand pe pagina principala a siteului.

  1. Izolatia ecologica din fibra de lemn
  2. Izolatia ecologica din fibre de canepa
  3. Izolatia ecologica din pluta
  4. Izolatia ecologica din celuloza
  5. Izolatia ecologica din lana
  6. Izolatia ecologica din iuta
Despre Izolatia Ecologica

One thought on “Despre Izolatia Ecologica

  • 08/05/2017 at 07:08
    Permalink

    Natura ne ofera materie pentru orice, de la alimentatie pana la materiale de constructie. Aceasta materie este mult mai calitativa, sanatoasa si mai trainica comparativ cu materia sintetica fabricata chimic. Important este sa o identificam si sa o utilizam in conditii cat mai naturale.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *