Izolația din lână se fabrică din fibre de lână naturală, spălată și tratată. Aceste fibre de lână sunt ținute împreună fie mecanic, fie folosind maxim 12% fibre de poliester, pentru a forma plăci / saltele semirigide sau role.
Izolația de lână se folosește ca izolator termic și fonic, atât la construcții de lemn (case pe structură de lemn, din lemn masiv, din bârne, lemn rotund etc), cât și la casele de cărămidă.
Lâna de oaie este un material natural, durabil, reciclabil, biodegradabil și cu o energie redusă. Nu pune în pericol sănătatea oamenilor sau a mediului și nu necesită protecție pentru instalare, spre deosebire de izolarea din sticlă. Lâna este un material izolant foarte eficient atât pentru izolația termică, cât și pentru cea acustică.
Controlul condensului
Condensul este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă astăzi industria construcțiilor. Umiditatea excesivă nu poate avea numai un efect negativ asupra structurii unei clădiri, ci este, de asemenea, o cauză principală a mucegaiului care poate avea un efect negativ asupra sănătății locuitorilor săi.
Izolația din lână este capabilă să absoarbă, să stocheze și să elibereze umezeala mai repede decât multe alte materiale. Ea poate absorbi peste 35% din greutatea proprie în umezeală fără modificări semnificative ale performanțelor termice, în timp ce performanța termică a izolației din fibre minerale artificiale se deteriorează atunci când este prezentă condensarea. Izolarea de lână de oaie este ideală pentru structurile din lemn, deoarece are o sinergie naturală cu lemnul.
Cercetările independente arată în mod clar că, odată cu creșterea nivelului de umiditate, nu vor apărea modificări semnificative ale conductivității termice. Această consistență demonstrează versatilitatea izolației de lână a oilor și capacitatea de a face față mediilor și nivelurilor de umiditate contrastante.
Calitatea aerului din interiorul clădirii
Lipsa de “respirabilitate” în clădiri poate provoca diverse probleme, inclusiv problemele de sănătate ca urmare a umezelii și mucegaiului. Termenul “perete respirabil” se referă la capacitatea unei structuri de a gestiona nivelurile de umiditate interne, oferind un mediu intern mai confortabil.
Durabilitate și longevitate
Testele de compresie au evidențiat faptul că izolația din lână de oaie are o rată excelentă de recuperare în primele 24 de ore de la instalare, în timp ce alte alternative pot dura mai mult până la atingerea ecartamentului complet. Fibrele din lână de oaie sunt în mod natural foarte durabile – o fibră de lână singulară este mai puternică decât oțelul cu același diametru.
Această rezistență permite produsului să-și mențină structura originală în timp ce este în tranzit și este o soluție excelentă pentru clădirile prefabricate. În mod realist, izolația la mansardă va fi perturbată periodic pe tot parcursul duratei de viață a unei clădiri și, prin urmare, este important să se asigure că aceste perturbații nu au un efect negativ asupra performanțelor termice ale izolației.
Izolația din lână de oaie este rezistentă la compactare, spre deosebire de unele alternative care se vor compacta în timp și vor compromite conductivitatea termică. Această longevitate asigură că izolația din lână de oaie va continua să funcționeze la un standard ridicat pe întreaga durată de viață a clădirii.
Aplicabilitate
• Izolatia pentru construcții vechi și noi
• Izolatia intermediară a căpriorilor
• Izolatia deasupra căpriorilor, între căpriori auxiliari
• Izolatia sub căpriori
• Izolatia planşeelor de lemn
• Izolatia pereţilor interiori şi exteriori cu structură pe cadre de lemn şi din plăci de fibre lemnoase
• Izolatia sistemelor de pereţi din oţel armat
• Izolatia panourilor tip cofraj
• Izolatia exterioară a pereţilor cu strat de aer ventilat/ fațadelor ventilate
Proprietățile termoizolației din lănâ de oaie
- Conductivitate termic: 0356 W / mc
- Densitatea obisnuita : 25kg/m3
Intr adevar materialele de constructie naturale vor prinde din ce in ce mai mult teren datorita faptului ca sintem sufocati cu plastic ,polistiren si alte chimicale ,iar omul simte asta si fara doar si poate se va intoarce mai devreme sau mai tirziu la natura la o viata sanatoasa in armonie cu tot ce inseamna verde si viu,adica la Mama Natura
Natura ne ofera materie pentru orice, de la alimentatie pana la materiale de constructie. Aceasta materie este mult mai calitativa, sanatoasa si mai trainica comparativ cu materia sintetica fabricata chimic. Important este sa o identificam si sa o utilizam in conditii cat mai naturale.